Monday, November 21, 2011

Tomyam My Favee :))

Assalamualaikum,Hai All^^,
Tadi untuk makan lunch Ai masak Tomyam tau^^
Tomyam is my favee,sangat suke,..Then, kalau masak tomyam kat rumah sangatlah senang dan cepat sebab kalau masak tomyam Ai tayah nak masak macam2 lg..
sebab kan, kat dalam tomyam tu dah ade macam2 ingredient,daripada ayam,udang sampai lah ke sayur-sayuran,so kalau Ai cooked the tomyam at home Ai just add on telur dadar je, so simple kan..
Time makan tomyam with telur dadar tu pun macam dah rase perfect je^^
Korang nak tau cara2 Ai masak tomyam camane tak, actually ni resipi Emak Ai, Ai just mewarisi je,mula2 tengok mak masak then cube sendiri,bila dah masak banyak kali dah jadi terer..oopps, dah jadi tahu masak..hehehe..
owhkeh korang, jom Ai show the resipi, then how to cook tomyam with My style..hehehe
#Owhkeh Ai perasan macam Chef^^

Ingredients :
Lemon grass-serai
daun limau purut
Limau kasturi
Cili Api
Tom Yam paste or cube normally Ai guna dua2
chicken ~ cut to small pieces
prawns
 
Fish Ball
Tomatoes 
onion - cut into triangles shape
Garlic
Bunga Kobis - cut into florets
carrots
 
Kacang peas
salt 
serbuk perasa-Optional

Next jom Ai show the picture of the ingredients pulak:

Semua ingrediants beratur^^


Kacang Peas


Carrot


Onion


Tomato


Bunga kobis


Serai,Daun Limau purut & Cube Tomyam


Prawn


Hirisan onion & garlic


Cili Api ditumbuk Kasar




Fish Ball, Ayam & Prawn




How to make it Tomyam:

1. Mula2, Panaskan minyak dlm periuk,minyak tu sikit je tau tamau banyak2,takut chokesterol,ingat utamakan kesihatan..hehehe..pastu masukkan garlic & onion tumis hingga wangi dan perang.
2. Next, Masukkan ayam, tungu jap, masukan udang pulak,kacau sekejap (supaya jus ayam & udang keluar)pastu  masukkan cili padi, cube tom yam, Then,masukkan serai, dan daun limau purut.. kacau sampai semua sebati..betul ke sebati cam kelakar je ayat Ai kan..hehehe..kalau tak tau tengok pic kat bwh ni..
Ni rupe bila bahan2 kat atas tu dicampur dan dikacau sampai wangi
3. Lepas tu, masukkan air biarkan mendidih..air tu pulak korang agak2 lah banyak mane tau,korang nak wat untuk berapa orang nak makan..kemudian  masukkan sayur sayuran pulak, korang masukkan step by step sayur tu, pilih dulu yang mane lmbat ,asak, selalu Ai masukkan carrot dulu,pastu kacang peas,then onion,bunga kobis, fish ball last sekali baru Ai masukkan tomato.
4. Then, final step Ai masukkan jus limau, garam dan serbuk perasa..kacau sekejap tomyam tu, pastu biarkan semua bahan2 berenang2 didalam periuk then matikan api tutup tudung periuk..hehehe..Pastu siappp..dah boleh makan^^ Jom korang tengok camane rupa tomyam Ai:))


bila sayur sayuran tengah berenang2 didalam periuk


dah mendidih tomyam Ai,mean dah masak lah tu^^


#Senangkan nak masak Tomyam, Pasni korang bolehla try sendiri, kalau sedap maknanya dah boleh kawen^^


2 comments:

awan said...

okeh buleh kawen.. kompem sedap hehe

arniazura said...

tade sape nk kawen dgn kite^^