Assalamualaikum,Hai All^^,
Tadi untuk makan lunch Ai masak Tomyam tau^^
Tomyam is my favee,sangat suke,..Then, kalau masak tomyam kat rumah sangatlah senang dan cepat sebab kalau masak tomyam Ai tayah nak masak macam2 lg..
sebab kan, kat dalam tomyam tu dah ade macam2 ingredient,daripada ayam,udang sampai lah ke sayur-sayuran,so kalau Ai cooked the tomyam at home Ai just add on telur dadar je, so simple kan..
Time makan tomyam with telur dadar tu pun macam dah rase perfect je^^
Korang nak tau cara2 Ai masak tomyam camane tak, actually ni resipi Emak Ai, Ai just mewarisi je,mula2 tengok mak masak then cube sendiri,bila dah masak banyak kali dah jadi terer..oopps, dah jadi tahu masak..hehehe..
owhkeh korang, jom Ai show the resipi, then how to cook tomyam with My style..hehehe
#Owhkeh Ai perasan macam Chef^^
Ingredients :
Lemon grass-serai
daun limau purut
Limau kasturi
Cili Api
Lemon grass-serai
daun limau purut
Limau kasturi
Cili Api
Tom Yam paste or cube normally Ai guna dua2
chicken ~ cut to small pieces
prawns
prawns
Fish Ball
Tomatoes
onion - cut into triangles shape
Garlic
Bunga Kobis - cut into florets
carrots
Bunga Kobis - cut into florets
carrots
Kacang peas
salt
salt
serbuk perasa-Optional
Next jom Ai show the picture of the ingredients pulak:
Semua ingrediants beratur^^ |
Kacang Peas |
Carrot |
Onion |
Tomato |
Bunga kobis |
Serai,Daun Limau purut & Cube Tomyam |
Prawn |
Hirisan onion & garlic |
Cili Api ditumbuk Kasar |
Fish Ball, Ayam & Prawn |
How to make it Tomyam:
1. Mula2, Panaskan minyak dlm periuk,minyak tu sikit je tau tamau banyak2,takut chokesterol,ingat utamakan kesihatan..hehehe..pastu masukkan garlic & onion tumis hingga wangi dan perang.
2. Next, Masukkan ayam, tungu jap, masukan udang pulak,kacau sekejap (supaya jus ayam & udang keluar)pastu masukkan cili padi, cube tom yam, Then,masukkan serai, dan daun limau purut.. kacau sampai semua sebati..betul ke sebati cam kelakar je ayat Ai kan..hehehe..kalau tak tau tengok pic kat bwh ni..
Ni rupe bila bahan2 kat atas tu dicampur dan dikacau sampai wangi |
3. Lepas tu, masukkan air biarkan mendidih..air tu pulak korang agak2 lah banyak mane tau,korang nak wat untuk berapa orang nak makan..kemudian masukkan sayur sayuran pulak, korang masukkan step by step sayur tu, pilih dulu yang mane lmbat ,asak, selalu Ai masukkan carrot dulu,pastu kacang peas,then onion,bunga kobis, fish ball last sekali baru Ai masukkan tomato.
4. Then, final step Ai masukkan jus limau, garam dan serbuk perasa..kacau sekejap tomyam tu, pastu biarkan semua bahan2 berenang2 didalam periuk then matikan api tutup tudung periuk..hehehe..Pastu siappp..dah boleh makan^^ Jom korang tengok camane rupa tomyam Ai:))
2 comments:
okeh buleh kawen.. kompem sedap hehe
tade sape nk kawen dgn kite^^
Post a Comment