Monday, November 21, 2011

Alahai,Si Comel Ferret^^

Assalammualaikum,Hai All^^
Entry kali ini Ai nak cite pasal Ferret. Ya, ferret, bukan Ferret Scout Car buatan British tu tau,tidak sama sekali, Tetapi ini adalah haiwan bernama ferret, si comel, yang lincah dan aktif. Nak tau mane Ai dapat tau pasal ferret,En. Kekasih yang bagitau Ai,..hehehe..mula2 time diackp pasal ferret Ai tak tau pun ferret ni menatang ape..hahaha..cian kat Ai kan..Dia cakap ferret,Ai dengar serret,patut lah google2 tah ape2 yg kuar,senget betul lah Ai ni^^

Jom korang,Ai cita pasal ferret ni,Ferret datang dari keluarga ("Mustelidae") sebagai badgers wolverines, memerang,cerpelai, ferrets berkaki hitam dan polecats.Ferret jantan adalah lebih besar daripada yang betina. Panjang ferret ini secara puratanya adalah 51 cm termasuk ekornya sepanjang 13 cm. Ferret juga dianggarkan mempunyai jangkamasa hidup antara 7 hingga 10 tahun. uish,kalau hantar sekolah boleh masuk standart 1 until 4..hehehe..owhkeh saya sedang mengarut^^

back to topic,Ferret ni adalah spesis terancam tau so cepat2 lah korang ke petshop untuk mencari si ferret mana tau pasni habitat si ferret ni boleh membiak dengan pesatnya kalau kita semua duk jadikan dia haiwan peliharaan..hahaha..yelah kan macam si hamster,tak pun macam si sugar glider..saje nak mention + bold sugar glider ni sebab nak En.Kekasih belikan...heeee..tak kira Ai nak gak SG tau2 u..hahaha..owhkeh,lagi sekali Ai menyimpang,^^

Ferrets ni kan korang, always tidur a large part of the day, commonly around 18 hours,see dasar pemalas betul si Ferret ni kan, tp yang best pasal ferret ni, they naturally tend to be active pada waktu subuh dan senja, so korang notice tak,time ni kan kita as muslim kene bangun subuh untuk solat,and kena solat maghrib after senja kan,so si ferret ni sangat bagus untuk korang yang liat nak bersolat tuh,sebab bile korang tengok si ferret ni over active je korang pun mesti teringat nak solat...heeeeeee...but korang ferret ni  usually also can adapt their sleeping and active times to fit the schedules of their owners.lorhhh..so kalau owner yang bela dia pemalas dia akan jadi tambah2 pemalas lah kan,silap haribulan owner dia lak ikut time sleeping si ferret ni..ahh,sudahh..gila wehh, 18 jam tido..hahaha...tapi kalau dapat owner yang rajin cam Ai,mesti si ferret ni akn sentiasa berdisiplin...hahahaha...owkeh saya memang suka puji diri sendiri^^

Ferrets are also very playful, and are very entertaining to watch,maybe sebab dia active, comel then bulu dia yang cantik, so ramai people suka si ferret ni...Ferrets have relatively poor eyesight tau tapi dia sangat peka dengan bau dan bunyi...lagi satu, ferret ni kan ada kelenjar bau serupa dengan Skunk, dan bestnya pasal ferret, dia hanya akan melepaskan bau hanya jika ferret berasa terancam, tapi korang,rembesan kelenjar bau ferret ni kan tak busuk sangat kalau nak compare dengan skunks dan bau rembesan ferret ni akan hilang dengan cepat dan sangat mudah dicuci kerana dia tidak meninggalkan bau.

So korang semua dah tau pasal si ferret kan..then mesti korang nak tau bagaimana rupa si ferret ni kan jom Ai tunjukan^^


ferret 8 Ferret? Comelnya Si Dia!
Comelnya Si ferret

ferret 4 Ferret? Comelnya Si Dia!
Aishh,geram^^

ferret 3 Ferret? Comelnya Si Dia!
hohoho

Alahai, si cutey!!

Si ferret
Comel!!
Owhkeh korang,info2 pasal si ferret ni semua Ai dapat dari En.wiki  and picture2 si ferret yang comel ni pulak Ai dapat dari En.Google tau,so kredit to them^^

4 comments:

aisya said...

comel! hehe

arniazura said...

sangat comel kan:))

awan said...

kacak macam i hehehe

arniazura said...

perasan sgt..comel lah u,mane ade kacak..